Overland Adventures logo - white version
The Team: Dean en Saartje

STUUR EEN BERICHTJE

Veelgestelde vragen

Algemene Vragen

In de essentie komt overlanden neer op avontuurlijk reizen met voertuig, on- en off-road, met een sterke focus op zelf-redzaamheid, onafhankelijkheid en het ontdekken van nieuwe plaatsen.  De enthousiastelingen delen dezelfde passies: de natuur, kamperen en zin voor avontuur!

Over-landen het woord zegt het eigenlijk zelf. Reizen over-land staat centraal. Een boot nemen kan nog net, maar het vliegtuig nemen, komt niet aan te pas.

Steeds vaker kent overlanding de toestroom van mensen die echt gebeten zijn door de techniek. Het uitbouwen van voertuigen en uitrusting wordt een ware religie die zich uitstekend leent om er je volledige identiteit in te steken. Er bestaan heuse communities en samenkomsten van overlanders.  

Alhoewel dit voornamelijk in Amerika en Australië een ware opkomst gekend heeft in recente jaren zien we dit pas recentelijker bij ons zijn weg naar het grote publiek vinden. Zo zijn wij zelf ook gebeten door dit beestje, en willen we onze passie met jullie delen!

Je hoeft helemaal geen stress te hebben. We helpen je verder met de nodige tips. Hier vind je alvast meer info. Genieten is de boodschap!

Dit kan zeker. Slapen op een camping kan uiteraard ook. We willen alleen jullie laten proeven van het concept Overlanden, omdat wij er alvast “wild” van zijn.

Op veel plaatsen mag je officieel niet zomaar wildkamperen. Maar als je niet je ganse ‘hebben en houwen’ uithaalt, wordt er vaak geen probleem gemaakt. Zoek daarbij wel een rustig plaatsje waar je niemand kan storen en laat zeker geen afval achter. De app Park4night helpt je ook om een plaatsje in de buurt te vinden.

Wij vragen ook soms aan een landbouwer of we op hun weiland mogen slapen voor 1 nacht en dit is nog nooit een probleem geweest.

In Noorwegen, Zweden, Finland en Schotland en bepaalde delen van Oostenrijk, Zwitserland, Polen,… kan je wel wildkamperen.
Bekijk zeker ook eens de website CAMPSPACE. Daar kan je op kleinschalige campings of op mensen hun weiland overnachten mits een vergoeding. 

We houden rekening met iedereen zijn situatie. Zo komen we je ophalen aan het station als je liever met het openbaar vervoer komt.  Als je van de regio Beernem-Brugge -de kust bent, kunnen we ook afspreken om jou thuis te komen ophalen. Als je van verder komt, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brussel, Limburg, Nederland of Wallonië, er is op het domein plaats om je fiets of auto te parkeren (weliswaar zonder verzekering), de wagens staan niet op openbaar domein.

Over onze daktenten

Om een daktent te huren voor op je eigen wagen dien je in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs.

De minimum huurperiode is 1 week.
Bekijk onze beschikbaarheids kalender voor de mogelijkheden. Op zondag zijn wij gesloten.

Als je geen dakdragers huurt of koopt bij Overland Adventures, vragen wij de dakdragers reeds zelf te monteren (minimaal ongeveer 80cm uit elkaar). Daarna plaatsen wij de daktent op de wagen en bekijken we samen het openen en dichtklappen van de daktent.

Wij werken hoofdzakelijk met hard cover tenten die het openzetten van de daktent zeer snel en makkelijk laten verlopen. Afhankelijk van het type en merk zijn er enkele verschillen.

De klaptent, vb Ikamper Skycamp, maak je open met de sleutel en geef je een klein duwtje omhoog. Daarna gebruik je de trap als hefboom. Plaats de trap op de grond en “verklein” de trap tot de tent vlak staat.

Bij de driehoekige hardtop tenten, vb James Baroud Discovery of Thule Hybox Wedge, geef je een klein duwtje aan de kant waar je de tent openmaakt en de gasveren doen hun werk. Enkel nog de trap aan één van de zijkanten plaatsen en klaar!

Bij tenten die parallel opengaan, vb James Baroud Evasion of Thule Hybox moet je enkel de 4 clips losmaken en de bak openduwen. De gasveren doen hun werk. Eenmaal in de tent, klik je de gasveren vast in hun plaats.

Softcover tenten, zoals vb Thule Kukenam 3, rits je de hoes open. Daarna gebruik je de trap als hefboom. Plaats de trap op de grond en “verklein” de trap tot de tent vlak staat.

Meer info vind je ook op de pagina’s per tent in de webshop.

Gezien wij hardcover daktenten aanbieden gaat dit ZEER snel. De Ikamper tent gaat in amper 1 minuut open. James Baroud en Thule hardcover daktenten zijn in enkele seconden geopend. Thule softcovers nemen ongeveer 3-4 minuten in beslag.

Elke wagen of busje met hard dak kan uitgerust worden met een daktent zolang er dakdragers op kunnen worden gemonteerd volgens de fabrikant en de voorgeschreven maximale belasting gerespecteerd wordt. Indien u twijfelt of dakdragers op die van u kunnen, contacteer ons dan zeker, en dan bekijken we het samen met u.

De maximum belading waarvan sprake in de handleiding is wanneer de auto rijdt (de zogenaamde dynamische belasting). Wanneer je auto stil staat kan het dak gerust een veelvoud hiervan aan.

Al onze daktenten staan toe de gangbare europese snelweg snelheden te rijden (tot 130 km/u)

Onze daktenten zijn voorzien van zeer comfortabele matrassen. Voor wie dit wenst, kan je altijd een zelfopblaasbare topper opleggen, die je wegneemt bij het dichtklappen van de Ikampertent. Bij hardcovertenten van James Baroud en Thule kunnen die blijven liggen.

Dit kan zeker. Wanneer je een daktent minimum een week huurt, bieden we bovendien een korting op de verhuurprijs aan bij de aankoop van een daktent binnen de 30 dagen. Het investeren in een daktent is altijd een goed idee. Niets houd je nog tegen om op avontuur te vertrekken!
Daarbovenop houden daktenten uitstekend hun waarde. Dus als je situatie verandert en je toe bent aan een ander model, dan zal je huidige snel een nieuwe eigenaar vinden. Er is namelijk nagenoeg geen aanbod tweedehands.

Dat kan zeker. Enkel de “voetstukjes” die zeer autospecifiek zijn moeten aangekocht worden. (richtprijs: € 51,00)

We laten in onze verhuur geen huisdieren toe, omwille van de allergieën van sommige mensen.

Daktenten en alle mogelijke accessoires zijn niet verzekerd via Overland Adventures, maar vallen onder de eigen verzekering (u kunt via uw familiale verzekering een uitbreiding nemen « verzekering voor gehuurde goederen »).

Als je vlak staat bij het kamperen, heb je deze in principe niet nodig. Sta je echter een beetje schuin, dan kan je dat vanaf drie graden wel goed voelen in de tent. In die gevallen raden we aan levelers te gebruiken. Zo zet je je wagen en bijgevolg ook je daktent netjes waterpas.

Over onze 4x4 Ranger met daktent

Een rijbewijs type B volstaat.

Bij het huren van een voertuig is de minimumleeftijd 23 jaar én moet je reeds 5 jaar In het bezit zijn van een geldig rijbewijs B.

In het hoogseizoen verhuren we de 4×4 Ranger met daktent telkens per week (van vrijdag tot vrijdag). Buiten het hoogseizoen kan ook vanaf 2 nachten worden gehuurd (maandag tem donderdag enkel ‘s avonds ophalingen). Bekijk onze beschikbaarheidskalender voor de mogelijkheden. Deze kan je ophalen of terugbrengen op vrijdag of zaterdag. Op zondag zijn wij gesloten.

De algemene voorwaarden voor het huren van een 4×4 Ranger vind je hier.

Je kan onze voertuigen huren en naar alle Europese landen gaan. (zie groene kaart)

Een automaat, wat extra comfort biedt bij het rijden. Zeker bij het rijden in de bergen. Daarenboven zorgt de geavanceerde 10-traps automaat, voor een lager verbruik in zijn klasse.

Op avontuur gaan, betekent bij ons NIET dat je inboet op comfort. Onze wagens zijn steeds van moderne uitrustingen voorzien, zo kijken wij steeds voor: comfortabele zetels, cruise control, veiligheidsfunctionaliteiten, navigatie systeem (met carplay/android auto!), parkeersensoren en/of achteruitrij camera, enzovoort…
Klik hier voor een gedetailleerde lijst

De iKamper daktent staat toe de gangbare europese snelweg snelheden te rijden (tot 130 km/u)

De 4×4 Ranger is voorzien van een omniumverzekering. Er is een vrijstelling van 1450 euro per schadegeval. Ook is er een verzekering in Burgerlijke Aansprakelijkheid (schade aan derden). De vrijstelling is 750 euro per schadegeval. Wil je je extra laten verzekeren? Dat kan. Je verzekeringsmakelaar helpt je graag verder. Vb via AG Insurance familiale verzekering kan je een uitbreiding nemen om een huurwagen te verzekeren. Of Europ Assistance en Allianz bieden een complete reisverzekering aan. Wij bieden deze info louter aan om jullie verder te helpen, vraag raad aan uw verzekeringsmakelaar.

Verder geniet je als huurder ook van Ford Assistance (Meer info over Ford Assistance vind je hier)

Dit kan tot op zeker niveau. Wees hierbij steeds realistisch, en kies enkel trajecten volgens jouw ervaring. Breng jezelf niet in gevaar, of in situaties waar je niet op eigen kracht uit komt. De Ranger is ongetwijfeld een zeer capabel voertuig, maar zoals bij alle techniek blijven de natuurwetten gelden uiteraard.
Op de app Wikiloc vind je heel wat trajecten die je naar de leukste plekjes brengen. Deze app deelt de ervaringen van andere gebruikers (bij filters even selecteren op Offroad). Je kan ook zelf je route delen. Afstanden, moeilijkheidsgraad, foto’s,… je vindt het er allemaal op terug. Bekijk ook eens onze andere favoriete apps.

Jazeker! We kijken steeds voor de meest milieuvriendelijke motoren. De Ranger voldoet aan de strenge EURO6.2 norm.
Houd in de stadscentra wel rekening met de bovengemiddelde hoogte van 2.4m! (zeker bij ondergrondse parkings bv.)

De wagen heeft voldoende klein keukengerief (bestek, potten/pannen,…). De volledige lijst vind je hier

Ja, er is een hoogwaardige kampeer frigo voorzien van 48l, die moeiteloos alles mooi koel houdt.
Verder hoef je je niet druk te maken over de stroomvoorziening de frigo is aangesloten op een 2e batterij die laadt wanneer je rijdt. Ook zonder rijden houdt deze het makkelijk enkele dagen vol.

Dit kan zeker. De Ranger is uitgerust met voldoende snufjes zoals USB poorten alsook een extra batterij. Deze laadt op tijdens het rijden en zorgt er voor dat de wagen niet moet draaien om je van stroom te voorzien. Ook als je even niet rijdt, houdt deze het makkelijk enkele dagen vol. Tevens blijft de koelkast gekoeld gedurende die periode.
Verder is er in de wagen een standaard 230V stopcontact (max 120W) beschikbaar tijdens het rijden.

Omdat een mobiel toilet toch enige plaats inneemt, hebben we besloten om deze niet te voorzien in de Ranger. Er is wel een toiletemmer te huur, voor wie wenst, waarbij je gebruik maakt van toiletzakken. De emmer wordt altijd volledig ontsmet uiteraard. Ook kan je een mobiele douche met voetpomp en douchekop huren.
Een pop-up douchetent kan bijgehuurd worden voor meer privacy (zowel voor toilet-als douchegebruik)

Gezien wij hardcover daktenten aanbieden gaat dit ZEER snel. De Ikamper tent gaat in amper 1 minuut open. 

De 4×4 Ranger heeft een volwaardige auto cockpit met 5 zitplaatsen. De iKamper daktent heeft een slaapplaats van 203 x 197 cm. Hier is met 4 volwassene in slapen mogelijk, maar met 3 een stuk comfortabeler. Een jong gezin met 2 kinderen (onder de 12j bv), heeft ruimschoots voldoende plaats in de daktent om comfortabel te slapen.
TIP: Wil je met meerderen weg, zoals vrienden, een bijkomstig gezin, of de grootouders bv? Huur dan een daktent bij voor op een eigen wagen, en deel samen de faciliteiten zoals keuken, frigo en stroomvoorziening van de Ranger. Zo is er plaats voor iedereen op jullie onvergetelijk avontuur!

De Ikamper op onze 4×4 Ranger is standaard voorzien van een luxematras die in de tent kan blijven wanneer dichtgeklapt. Extra topper luchtmatras is uiteraard mogelijk, maar die haal je uit vooraleer je de iKamper dicht klapt.

We laten geen huisdieren toe, omwille van de allergieën van sommige mensen.

Er is ruim voldoende plaats voorzien voor allerhande spullen. Doorgaans is de (bovenste) helft van het laadruim vrij voor je eigen materiaal. Ook heeft de wagen een trekhaak wat het mogelijk maakt een fietsdrager te monteren.